Gyártási javaslatok

Gyártási javaslataink saját tapasztalatainkon alapulnak, melyektől természetesen bárki eltérhet!

Beton összetétele:

1 rész 350-es portland cement

2-3 rész kavics igénybevételtő függően
(kavics összetétele: 1 rész 0,4-0,5-ös sóder, 2 rész gyöngykavics)

 

betonfolyósító adalék
(adagolását a csomagoláson jelzik)

cementszínező
(csak színes beton esetén, adagolása igény szerint)

 

Műkő összetétele:

1 rész 0-ás szemcsenagyságú műkő

3 rész 2-3-as szemcsenagyságú műkő

 

1 rész fehér cement

betonfolyósító adalék
(adagolását a csomagoláson jelzik)

 

Gyártási javaslat:


1. Az első öntés előtt mossa át az öntőformákat antisztatikus anyaggal (pl.: textil öblítős víz), mert a műanyag sablonok a gyártásuk során elektromosan feltöltődnek, és ez befolyásolhatja a cement kötési mechanizmusát.

2. Használhatunk forma leválasztó folyadékot, de megfelelő száradási idő elteltével anélkül is kijön a késztermék a sablonból. Ha hamarabb szeretnénk újratölteni formáinkat, belső felületüket az öntés előtt vékonyan kenjük be formaleválasztóval. Ezt lehetőleg közvetlenül az öntés előtt tegyük mert, a formaleválasztó 1-2 nap alatt elveszti a hatását. Semmi esetre se használjunk a formaleválasztó helyett olajat, mert foltot hagy a késztermék felszínén.

3. Töltsük meg az öntőformát az előre bekevert anyaggal, és rázóasztalon, vagy kézzel tömörítsük,  hogy az apró légzárványok feljöjjenek a beton tetejére.

4. Ezután helyezzük az öntőformákat egy vízszintes felületre, és így hagyjuk a készterméket kiszáradni. A száradási idő a hőmérséklettől és a termék méretétől függően 24-72 óra. Alacsony hőmérséklet esetén a beöntött sablonokat zárt, lehetőleg fűtött helyen tároljuk, magas hőmérséklet esetén pedig takarjuk le egy fóliával, hogy megelőzzük a túlzott párolgást.

5. A száradási idő elteltével hozzáláthatunk a késztermék kiszedéséhez. Ha öntés előtt formaleválasztót használtunk, akkor ez könnyebben fog menni. Erős napsütés esetén a beöntött sablonokat tegyük ki egy fél órára a napra, így a műanyag némileg kitágul és a késztermék könnyebben kicsúszik belőle. Ha a napsütés nem áll rendelkezésünkre, engedjünk forró vizet egy nagyobb edénybe, és közvetlenül a kiszedés előtt mártsuk bele az öntőformánkat néhány másodpercre. Ezzel ugyan azt a hatást érhetjük el.

6. Tisztítsuk meg öntőformáinkat! A korai kiszedés esetén a formában maradt betonmaradványokat háztartási sósav segítségével, ecsettel távolíthatjuk el. Semmi esetre se nyúljunk a sablon belsejébe éles tárggyal, és ne karcoljuk össze azt!

 

Hasznos tanácsok: